Herfstreset met Triyog; boost je spijsvertering en voel je fitter!

De winter is voorbij, voel jij ook dat jouw lichaam behoefte heeft aan een najaarsschoonmaak?

Even weer extra aandacht voor je lijf, en met name voor je darmen. Veel ziektes en onbalans ontstaan door een niet optimaal werkende spijsvertering. 

Door inzicht in jouw constitutietype te verkrijgen, heb je ook inzicht in je stofwisseling en kun je deze op de juiste manier ondersteunen. 

Ayurveda beschouwt een goede spijsvertering in combinatie met gezonde voeding die past bij jouw type als één van de belangrijkste uitgangspunten.

Je voedsel gaat door de maag, de dunne darm en de dikke darm. Daarna wordt het verder verteerd door de lever, dit noemen we de zg. navertering. Het wordt als het ware steeds fijner gemaakt, om er uiteindelijk voor te zorgen dat de weefsels eruit halen wat nodig is om nieuw weefsel op te bouwen.

Als je agni (spijsverteringsvuur) niet goed werkt of uit balans is geraakt, dan kun je tal van klachten krijgen zoals:

-maagzuur

-constipatie of diarre

-overgewicht of ondergewicht

-prikkelbare darm syndroom

-ontsteking aan dikke darm

 

Hoe ontstaan dan deze klachten eigenlijk? Jouw stofwisseling kan uit balans raken door bijv:

-eten tussen de 3 hoofdmaaltijden door

-voeding eten dat niet bij het seizoen hoort. Dus bijvoorbeeld in winterperiode bramen of kersen eten.

-drinken van koude dranken meteen uit de koelkast

-onregelmatig eten

-stress

-teveel koffie, zout, alcohol

Je herkent het misschien wel als je bepaald voedsel hebt gegeten krijg je last van winderigheid, een gespannen opgeblazen buik, hoofdpijn, buikpijn, slechte adem. 

Dit zijn typische kenmerken van een Vata obstipatie, en er is teveel droogte in de dikke darm.

Wat je dan het beste kunt doen is een Vata dieet volgen en bijv gember en asafoetida toevoegen om je spijsvertering te balanceren.

Zorg voor voldoende beweging, en eet veel gekookte en gestoomde groenten. Drink met name warme dranken als venkelthee of zoethoutthee en warme biologische melk. 

Triyog is een Ayurvedisch kruidensupplement dat bestaat uit Amalaki, Bibhitaki en Vibhitaki dat ontzettend goed werkt bij obstipatie. Het zorgt ervoor dat je spijsverting weer goed op gang komt en dat de overtollige lucht in je darmen wordt afgevoerd. Ook afvalstoffen en toxines worden hiermee verwijderd. Je kunt het beste ‘s avonds voor het slapen gaan 1-2 capsules innemen met lauwwarm water.. 

Bij een kapha type obstipatie is er sprake van ophoping van slijm in je lichaam. Je voelt je dan vaak zwaar, traag, vermoeid en je hebt last van opgeblazen buik en soms ook buikpijn.

Vaak komt dit door veel zitten, te weinig bewegen en teveel slapen (bijv overdag) en heel belangrijk door verkeerde eetgewoontes.

Belangrijk is dan om zware slijmvormende voeding te vermijden zoals bijv, suiker, yoghurt,pasta, kaas,aardappelen, vlees.

Neem niet teveel scherpe en bittere kruiden zoals zwarte peper,chilipoeder of gember. Zorg dat je minder vetten neemt en zorg voor meer vezels met groenten, fruit en volkoren granen.

Geef jezelf een boost en zorg dat je in beweging komt en meer gaat sporten. 

Ook bij dit type obstipatie is Triyog heel goed inzetbaar, en neem je dit ‘s avond in, half uurtje voor je gaat slapen met lauwwarm water.

Koop hier Triyog: https://www.deepayurveda.nl/products/triyog-body-detoxification

 

Namasté,

 

Inge van den Burg

Founder Deep Ayurveda Nederland

Terug naar blog