Koriander

Dit krachtige mooie kruid wordt in de hele wereld gebruikt om gerechten meer smaak te geven. Maar in sommige delen van de wereld is het een hoofdbestanddeel van de meeste gerechten, denk aan Azië en Latijns-Amerika.

Binnen Ayurveda speelt dit kruid ook een belangrijke rol, omdat dit plantje beschikt over genezende eigenschappen. Koriander stimuleert je spijsverteringssysteem, helpt bij gebrek aan eten en een evenwichtige werking voor vata, pitta en kapha. Het is ook een bron van vitamines zoals A,B,C,E & K. Ook boordevol mineralen zoals bijv. kalium en ijzer.

Koriander verlicht oa ook menstruatiekrampen omdat het ontspannende eigenschappen bezit. Daarnaast heeft het een antibacteriële werking en kan ondersteuning bieden bij wondgenezing.

Ben je al onder de indruk van al het moois van dit kruid? Hierna delen wij een aantal Ayurvedische huismiddeltjes met je voor de toepassing van koriander:

  • KKV u (koriander,komijn & venkel). Neem gelijke delen van de gedroogde zaden/kruiden en stempel deze fijn met een vijzel. Kook de kruiden met een liter water gedurende 15 minuten en drink dit gedurende de dag. Het heeft een goede werking op je spijsvertering! Ook na een zware maaltijd als bijv. pizza en je hebt last van een opgeblazen vol gevoel dan helpt je spijsvertering een handje
  • Laatste van branderige ogen? Week wat korianderzaad in water of rozenwater, en dep je ogen daarmee samenhangend
  • Korianderwater. Koriander heeft verkoelende eigenschappen, en dit is met de naam voor pitta dosha types heel fijn. Het helpt bij overmatig zweten of als je veel dorst hebt in de zomerperiode. Neem 10 gram korianderzaden en stempel dit fijn. Voeg dan 6 delen water toe, en laat het een nacht staan. Doe er een klein beetje rietsuiker of kokospalmsuiker aan en drink de volgende dag op een lege maag. Een van de beste natuurlijke detox-oplossing!
  • Laatste van een slechte adem? Kauwen op wat korianderzaadjes!
  • De etherische olie van koriander heeft een zoete, muskusachtige en kruidige geur. Als je deze een paar druppels in een verdamper doet, dan geeft het een losd en warm gevoel vooral aan te raden als je het laatst hebt van angst, stress of nerveus gevoel
  • Korianderthee drinken voor het slapen gaat zorgt ervoor dat je dieper in slaap kunt vallen en je lichaamscellen zich kunnen herstellen.

Terug naar blog