Koriander

Dit mooie krachtige kruid wordt in de hele wereld gebruikt om gerechten meer smaak te geven. Maar in sommige delen van de wereld is het een hoofdbestanddeel van de meeste gerechten, denk aan Azië en Latijns-Amerika.

Binnen Ayurveda speelt dit kruid ook een belangrijke rol, omdat dit plantje beschikt over genezende eigenschappen. Koriander stimuleert je spijsverteringssysteem, helpt bij gebrek aan eetlust en heeft een balancerende werking voor vata,pitta en kapha. Het is ook een bron van vitaminen zoals A,B,C,E & K. Ook boordevol mineralen zoals bijv. kalium en ijzer.

Koriander verlicht o.a. ook menstruatiekrampen omdat het ontspannende eigenschappen bezit. Daarnaast heeft het kruid een antibacteriële werking en kan ondersteuning bieden bij wondgenezing.

 

Ben je al onder de indruk van al het moois van dit kruid? Hierna delen wij een aantal Ayurvedische home remedies met je voor de toepassing van koriander:

  • KKV thee (koriander,komijn & venkel). Neem gelijke delen van de gedroogde zaden/kruiden en stamp deze fijn met een vijzel. Kook de kruiden met een liter water ong 15 minuten en drink dit gedurende de dag. Het heeft een goede werking op je spijsvertering! Ook na een zware maaltijd als bijv. pizza en je hebt last van een opgeblazen vol gevoel dan helpt dit je spijsvertering een handje
  • Last van branderige ogen? Week wat korianderzaad in water of rozenwater, en dep je ogen hiermee
  • Korianderwater. Koriander heeft verkoelende eigenschappen, en dit is met name voor pitta dosha types heel fijn. Het helpt bij overmatig zweten of als je veel dorst hebt in de zomerperiode. Neem ong 10 gram koriander zaden en stamp deze fijn. Voeg dan 6 delen water toe, en laat het een nacht staan. Doe er een klein beetje rietsuiker of kokospalmsuiker aan toe en drink het de volgende dag op een lege maag. Een van de beste natuurlijke detox drankjes!
  • Last van een slechte adem? Kauwen op wat korianderzaadjes!
  • De etherische olie van koriander heeft een zoet, muskusachtige en kruidige geur. Als je hiervan een paar druppels in een verdamper doet, dan geeft het een kalmerend en warm gevoel vooral aan te raden als je last hebt van angst, stress of nerveus gevoel
  • Korianderthee drinken voor het slapen gaan zorgt ervoor dat je dieper in slaap kunt vallen en je lichaamscellen zich kunnen herstellen.

 

Back to blog