Dagelijkse routine: helpt je balans te vinden!

Dagelijkse routine

Dagelijkse routines zorgen ervoor dat jouw unieke constitutie-mix van vata,pitta en kapha fris en kwiek worden gehouden en je intentie focust! Voordat je het weet zijn je dagen gevuld met helende gewoontes. Sta in de donkere winterochtenden later op dan op lichte zomerochtenden. Maak tijd voor een korte meditatie of yoga oefeningen.

Stoelgang

Ga het beste ‘smorgens naar de wc, drink warm water met vers citroensap of kurkuma om je spijsverteringsstelsel wakker te schudden. Opgehoopte gifstoffen spoelen weg en je darmen komen op gang. Als je lichaam meer aanmoediging nodig heeft dan neem je ‘savonds Triyog waarin voedingsstoffen voor je darmen zitten.

Gebitshygiëne 

Een tandpasta met mirre, pepermunt en/of neem. Door te flossen maak je bacteriën van je tandvlees los. Je tong reinigen met een tongschraper, wat helpt tegen slechte adem en je spijsvertering stimuleert. Gorgel met warm water om je keel te reinigen (evt. met wat zout).

Lichaamsreiniging

Warm water voor vata en kapha, pitta types bij voorkeur koud, verkoelend water.Je kunt je neus wassen met een Neti-pot met zoutwateroplossing. Druppel voor een goed ayurvedisch begin van de dag een paar druppels Nasya in elk neusgat. Voor je ogen kun je een paar druppels biologisch rozenwater op een wattenschijfje doen en hiermee je ogen schoonmaken en verkwikken!

Zelfmassage

Massage reinigt het lichaam, verzacht en voed de huid en balanceert de dosha’s. Je zult zien als je dit dagelijks bij jezelf doet dit je helpt om beter te slapen, goed voor je spijsvertering en beschermt tegen ouderdomskwalen.

Beweging 

Kies een manier die bij je past!

Meditatie

Je kunt die overal doen, op elk moment. Leer een aantal basisvaardigheden en als je die eenmaal onder de knie hebt zul je een helderdere geest hebben en innerlijke rust ervaren.

Leefstijl

Probeer je leven zo te organiseren dat je je dagen doorbrengt met een bezigheid die positieve invloed op je heeft. Doe iets voor je gezin, je naasten terwijl jij je hoop en dromen er zo veel mogelijk bij betrekt. Hou het simpel en blijf bij jezelf!

Pas de stijl van je dagelijks leven aan je omgeving en klimaat aan. Hou je lichaam warm waar nodig of als het warm is verkoelend. Het gaat erom dat je je leefstijl afstemt op je persoonlijke dagelijkse behoeften!