Cosy Kitchari

Cosy Kitchari

Wil je jouw lichaam een paar dagen DETOXEN en ZUIVEREN? Dan is deze Cosy Kitchari bij uitstek geschikt om je weer fitter te voelen en je lichaam te reinigen. Doe je ook mee?

De basis van Kitchari bestaat altijd uit basmatirijst (of quinoa) en mungbonen. Met de kruidenmixen en groenten kun je variëren om wat afwisseling te hebben.

Gedurende 3 dagen eet je 3 keer per dag dit unieke gerecht, met groente en kruiden. Vergeet niet om goed te drinken zoals een liter ‘KKV- thee’ (thee van komijn,koriander en venkel) per dag. Dit is heerlijk verwarmend en zorgt ervoor dat gifstoffen beter uit je lichaam worden verwijderd. Neem tijdens deze dagen liever geen suikers,koffie,alcohol en zuivelproducten.

Zorg voor voldoende ontspanningsmomenten bijvoorbeeld meditatie of yoga oefeningen. 

Om je agni (spijsverteringsvuur) nog een handje te helpen kun je Deep Ayurveda Triyog gebruiken, neem 2 capsules ‘s avonds in voor het slapen gaan met een glas water.          https://www.deepayurveda.nl/product/triyog-herbal-capsule

 

Cosy Kitchari

 

COSY KITCHARI

I N G R E D I Ë N T E N

 

BEREIDING Voor 4 porties 

150 gram basmatirijst

75 gram mungbonen (week de bonen minstens 4 uur of zet ze een nacht vantevoren in water)

groente naar keuze, bijvoorbeeld wortel, courgette of spinazie

2 handjes rozijnen 

2 theelepels komijnzaad

2 theelepels venkelzaad

2 theelepels kurkumapoeder

1 theelepel garam masala

Snuf zwarte peper

Zout

stukje van 2 cm verse gember, geschild en in dunne plakjes 

Handje verse koriander

500 á 750 ml water

2 el ghee boter

 

Snijdt de groente in kleine stukjes. Laat ghee smelten in een hoge pan en wanneer dit heet is maar voordat het gaat roken, voeg je de komijnzaad toe. Laat deze even mee roosteren totdat de zaden opspringen in de pan (laat ze niet aanbranden). Vervolgens voeg je de rijst en de bonen toe en roer je met een houten lepel tot de rijst glazig oogt. Voeg vervolgens de rest van de kruiden, de groente en de rozijnen toe. Breng het water apart aan de kook en voeg toe. Zet de pan op laag vuur en sluit af met een deksel. Laat de kitchari ongeveer 20 minuten op laag vuur doorkoken. Voeg eventueel naar smaak peper en zout toe. Serveer met korianderblaadjes en evt een halve lepel ghee boter.

Als topping kun je een eetlepel sesamzaad toevoegen aan je Cosy Kitchari; sesamzaad is rijk aan vitaminen en mineralen zoals magnesium, zink en ijzer. Ook heerlijk samen met wat overheerlijke Cheerful Chutney, dit recept staat in het Het Yoga Dieet beschreven.

Benieuwd naar meer recepten en inspiratie? Het Yoga Dieet bestaat uit eigentijdse voedings- en leefstijladviezen geïnspireerd door Ayurveda, mindfulness en yoga. Met een persoonlijkheidstest kom je erachter welk type je bent en welke adviezen bij jou horen.

Meer lezen over Het Yogadieet of het boek bestellen voor € 4,95? Check https://www.hetyogadieet.nl

 

Bron: Het Yogadieet ( Coline Schoonbeek- diëtiste/gezondheidswetenschapper/leefstijlcoach)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.deepayurveda.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 3 reviews.