Dagelijkse routine & Ayurveda

DAGELIJKSE ROUTINE

Dagelijkse routines zorgen ervoor dat jouw unieke constitutie-mix van vata, pitta en kapha goed in balans blijft en je jouw intentie focust voor jouw dag begint. Voordat je het weet zijn je dagen gevuld met helende gewoontes. Sta bij voorkeur op vóór zonsopgang, zo rond 6.30u. Maak tijd voor een korte meditatie en yoga oefeningen.

 

 

STOELGANG

Ga het beste ‘s morgens meteen naar de wc, drink een glas lauwwarm water op je nuchtere maag om je spijsverteringsstelsel wakker te schudden. Voor de Kapha dosha type met wat citroen, of voor de Vata en Pitta types met een theelepel kurkuma en snuf zwarte peper. Opgehoopte gifstoffen spoelen beter weg en je darmen komen op gang. Als je lichaam meer aanmoediging nodig heeft dan neem je ‘s avonds Triyog kruiden capsules waarin voedingsstoffen voor je darmen zitten.

TONGSCHRAPER

Gebruik een tandpasta met mirre, pepermunt en/of neem. Door te flossen maak je bacteriën van je tandvlees los. Binnen Ayurveda is een goede gewoonte om je tong elke morgen met een koperen tongschraper te reinigen, wat helpt tegen o.a. een slechte adem en bovendien je spijsvertering stimuleert. Gorgel met warm water om je keel te reinigen (evt. met wat zout).

LICHAAMSREINIGING

Was je gezicht met warm water voor vata en kapha type;  pitta types bij voorkeur koud, verkoelend water. Je kunt je neus wassen met een Neti-pot met zoutwateroplossing. Dit kun je gemakkelijk zelf thuis uitvoeren en is een soort (koperen) vat met een tuit. Je giet eerst lauw water met zout in de Neti Pot. Vervolgens kantel je je hoofd waarbij je oor richting de grond wijs en giet je het water in je bovenste neusgat. Blijf rustig door je mond in- en uitademen terwijl je ziet dat het water uit je andere neusgat druppelt. Daarna snuit je je neus en herhaal je het proces met je andere neusgat. Voor een goed Ayurvedisch begin van de dag gebruik je daarna een paar druppels Nasya in elk neusgat. Voor je ogen kun je een paar druppels biologisch rozenwater op een wattenschijfje doen en hiermee je ogen schoonmaken en opfrissen!

ABHYANGA (Zelfmassage)

Massage reinigt het lichaam, verzacht en voedt de huid en balanceert alle dosha’s. Masseer jezelf met bijv sesamolie of amandelolie, en laat het ong. 15 minuten inwerken voor je gaat douchen. Je zult zien als je dagelijks zelfmassage doet, dat dit je helpt om o.a. beter te slapen en nog tal van andere voordelen voor je gezondheid!

BEWEGEN

Kies een manier die bij je past! Wandelen,yoga,zwemmen zijn fijne ontspannende manieren om te bewegen. Doe je wandelschoenen aan en trek eropuit; elke dag 30 minuten bewegen in de frisse lucht kan het verschil maken voor de start van jouw dag.

 

MEDITATIE

Leer een aantal basisvaardigheden en als je die eenmaal onder de knie hebt zul je een helderdere geest hebben en veel meer innerlijke rust ervaren. Het kan ook helpen om te mediteren met behulp van een meditatie app, die jou net dat zetje geven om je rustmomentjes te pakken.

LEEFSTIJL

Probeer je leven zo te organiseren dat je je dagen doorbrengt met bezigheden die positieve invloed op je hebben. Doe iets voor je gezin, je naasten terwijl jij jouw eigen doelen en dromen er zo veel mogelijk bij betrekt. Pas de stijl van je dagelijks leven aan je omgeving en klimaat aan. Hou je lichaam warm waar nodig of als het wam is zorg dan juist voor verkoeling.

Contact formulier