Basic Principles of Ayurveda

Basis principes van Ayurveda

Basic Principles of Ayurveda

Introductie basisprincipes van Ayurveda:

  • Ayurveda ofwel “levenskennis” staat voor een verstandige manier van leven.Weten hoe je moet leven volgens je eigen unieke constitutie. Ayurveda is ontstaan in India en inmiddels over de hele wereld verspreid. 
  • Dit is veel meer dan een systeem om ziekten te behandelen, maar een compleet medisch systeem. De ayurveda leert ons respect voor de natuur en waardering voor het leven te hebben, door ons te laten zien hoe we onszelf kunnen versterken. 
  • Ayurveda herinnert ons eraan dat gezondheid de balans is tussen onze omgeving, lichaam, geest en ziel.

.

Geschiedenis van Ayurveda

Indra onderwees Ayurveda aan een groep verzamelde wijzen, die vervolgens verschillende aspecten van deze kennis aan hun studenten doorgaven. Volgens de geschiedenis werd Ayurveda voor het eerst in tekstvorm beschreven door Agnivesha. Het boek genaamd “Agnivesh tantra” werd geredigeerd door Charaka, en werd het bekend als de Charaka Samhita. De tweede vroege tekst van Ayurveda is de “Sushruta Samhita” die werd samengesteld door Sushrut, de eerste leerling van heer Dhanvantri, ergens rond 1000 voor Christus. “Maharishi Sushruta” staat bekend als de vader van Kshar Sutra (chirurgie).

Basic Principles of Ayurveda

Wat is gezondheid:

Een gezond mens is iemand wiens lichaam,geest en ziel een geheel vormen. Als het hormonale systeem, immuunsysteem en zenuwstelsel één geheel vormen. Er is dan sprake van een positieve benadering van kansen en uitdagingen. 

Gezonde eetlust, goede spijsvertering, geen last van pijnen, goed functioneren van de zintuigen, goede nachtrust, uitgebalanceerde emoties en regelmatig liefde, vrede & kalmte voelen.

Orange Peel
Pancha Mahabhuta

Pancha Mahabhuta (5 elementen)

  1. Prithvi (Aarde)
  2. Jala (Water)
  3. Tejas (Vuur)
  4. Pavan (Lucht)
  5. Akasha (Ruimte)

 

Tridosha

Er zijn binnen Ayurveda 3 constitutionele types: vata, pitta en kapha.

We hebben allemaal een deel vata,pitta en kapha in ons maar de verhouding hiervan maakt wie we zijn! Het onderscheid tussen deze dosha’s is de sleutel om de Ayurveda te begrijpen en ons te helpen onze Prakriti (geboorteconstitutie) te bepalen en hiernaar te leven.

Functie van de dosha’s

VATA- beweging, ademen, natuurlijke aandrang, angst, leegte, gedachten en zenuwimpulsen

PITTA- lichaamswarmte, temperatuur, spijsvertering, begrip, honger, leergierigheid, woede &jaloezie

KAPHA- stabiele energie, smering, vergeving, hebzucht, hechting

 

Basic Principles of Ayurveda
Basic Principles of Ayurveda

Onze 7 weefsels

RASA –    Plasma (spijsvertering)
RAKTA-   Bloed (bloedcirculatie)
MAMSA– Spieren
MEDA-     Vet
ASTHI –   Botten (skelet)
MAJJA-    Beenmerg
SHUKRA/ARTAVA- Voortplantingssyteem en voor de vrouw menstruatievloeistof

Je spijsverteringsstelsel

” Het is duidelijk dat de lichaamsweefsels niet gevoed en ontwikkeld kunnen worden wanneer voedsel niet op de juiste wijze door je spijsverteringsvuur wordt verteerd”.

CHARAKA SAMHITA

 

Wanneer je Agni (spijsverteringsvuur) gezond is, dan is je afweersysteem in orde, heb je een sprankeling in je ogen straalt je hele lichaam een warme gloed uit. Je bent positief, hebt zelfvertrouwen, en het algehele gevoel van “goed bezig te zijn”.

 

Ayurvedic Herb for Immune System
Basic Principles of Ayurveda

Jouw Prakruti

Volgens Ayurveda wordt de basisconstitutie bepaald op het moment van conceptie. Deze grondwet heet Prakruti. De naam Prakruti is een Sanskrietwoord dat  ‘natuur’, ‘creativiteit’ of ‘de eerste schepping’ betekent.

Een van de belangrijkste concepten van Ayurveda is dat iemands basisconstitutie gedurende zijn / haar leven wordt vastgesteld. De vermenging van Vata, Pitta en Kapha die in de persoon aanwezig was op het moment van conceptie, blijft zijn hele leven bestaan. Het is de combinatie van deze drie dosha’s die een persoon anders én uniek maakt.

Volgens de Ayurveda-tekst zijn de volgende factoren die de Prakriti van de foetus bepalen: Tijd en seizoen tijdens de conceptie.,de dosha-dominantie in de baarmoeder,de conditie van het sperma en de eicel en als laatste de voeding & levensstijl van de moeder.