Introductie basisprincipes van Ayurveda

Ayurveda ofwel “levenskennis” is een eeuwenoude wetenschap welke is ontstaan in India en inmiddels over de hele wereld verspreid.

Dit is veel meer dan een systeem om ziekten te behandelen, het is een leefwijze. De Ayurveda leert ons respect voor de natuur en waardering voor het leven te hebben, door ons te laten zien hoe we onszelf kunnen versterken.

Ayurveda herinnert ons eraan dat gezondheid de balans is tussen onze omgeving, lichaam, geest en ziel.

Ayurveda is de oudst bekende wetenschap die zich bezighoudt met het leven en holistische kennis bevat voor een gezond en happy life. Niemand weet hoe oud Ayurveda precies is; volgens sommige wetenschappers is zij ca. 5000 v.Chr. ontstaan, anderen dateren haar op 3000 v.Chr. Aanvankelijk werd de kennis, die de grote Rishi’s in het oude India ontvingen door diepe meditatie en spirituele oefening, mondeling overgebracht van leraar op leerling. Later werd de kennis ook genoteerd. Dit gebeurde voor het eerst in de Veda’s, de oudst bekende geschriften ter wereld.

Basisprincipes van Ayurveda
Basisprincipes van Ayurveda

Wat is gezondheid

Een gezond mens is iemand wiens lichaam,geest en ziel een geheel vormen. Gezonde eetlust, goede spijsvertering, geen last van pijnen, goed functioneren van de zintuigen, goede nachtrust, uitgebalanceerde emoties en regelmatig liefde, vrede & kalmte voelen.

Pancha Mahabhuta

Ook wel de 5 elementen genoemd:

  1. Prithvi (Aarde)
  2. Jala (Water)
  3. Tejas (Vuur)
  4. Pavan (Lucht)
  5. Akasha (Ruimte)

Tridosha

Ayurveda is gebaseerd op de principes van de 3 dosha’s, deze bestaan uit ieder een combinatie van de 5 elementen. De dosha’s hebben invloed op onze gedachten,lichaam,geest en emoties.

Functie van de dosha’s

VATA- beweging, ademen, natuurlijke aandrang, angst, leegte, gedachten en zenuwimpulsen

PITTA- lichaamswarmte, temperatuur, spijsvertering, begrip, honger, leergierigheid, woede &jaloezie

KAPHA- stabiele energie, smering, vergeving, hebzucht, hechting

Basisprincipes van Ayurveda
Basisprincipes van Ayurveda

Onze 7 weefsels

RASA –    Plasma (spijsvertering)
RAKTA-   Bloed (bloedcirculatie)
MAMSA– Spieren
MEDA-     Vet
ASTHI –   Botten (skelet)
MAJJA-    Beenmerg
SHUKRA/ARTAVA- Voortplantingssyteem en voor de vrouw menstruatievloeistof

Je spijsverteringsstelsel

” Het is duidelijk dat de lichaamsweefsels niet gevoed en ontwikkeld kunnen worden wanneer voedsel niet op de juiste wijze door je spijsverteringsvuur wordt verteerd”.

CHARAKA SAMHITA

Wanneer je Agni (spijsverteringsvuur) gezond is, dan is je afweersysteem in orde, heb je een sprankeling in je ogen en straalt je hele lichaam een warme gloed uit. Je bent positief, hebt zelfvertrouwen, en het algehele gevoel van “goed bezig te zijn”.

Basisprincipes van Ayurveda

Jouw Prakriti

Volgens Ayurveda wordt de basisconstitutie bepaald op het moment van conceptie, dit noemen we jouw Prakriti. Deze naam is een Sanskrietwoord dat  ‘natuur’, ‘creativiteit’ of ‘de eerste schepping’ betekent.

De mix van Vata, Pitta en Kapha die aanwezig was op het moment van conceptie, blijft jouw hele leven bestaan. Het is de combinatie van deze drie dosha’s die ieder mens anders én zo uniek maakt.

Volgens de Ayurveda-tekst zijn de volgende factoren van invloed op de Prakriti van de foetus: Tijd en seizoen tijdens de conceptie, de dosha-dominantie in de baarmoeder,de conditie van het sperma en de eicel en als laatste de voeding & levensstijl van de moeder.